Jehoeda » Eten en Drinken
Artikelen 1 - 10 van 16 in de rubriek Eten en Drinken

Eten en Drinken

Israëlische keuken: techina, aubergine, hummus

Israëlische keuken: techina, aubergine, hummus

Wat zijn typische Israëlische gerechten? In dit artikel aandacht voor techina, aubergine en hummus. Techina is een dikke saus met sesamzaad als basis. Het wordt vaak gebruikt voor bovenop een falafel… Buitenlands, 18-03-2009
Jaffa sinaasappels en andere citrusvruchten uit Israël

Jaffa sinaasappels en andere citrusvruchten uit Israël

Jaffa is een soortnaam voor citrusvruchten uit Israël van hoge kwaliteit. Sinds de oprichting van Israël in 1948 is het merk Jaffa geëvolueerd met een verscheidenheid aan citrusvruchten, waaronder sin… Buitenlands, 04-06-2018

Jodendom en voeding: De eettafel als altaar offers

De Joodse huiselijke tafel wordt als een soort altaar ervaren. Door op de juiste manier te eten wordt het voedsel als het ware geheiligd en bereikt men hetzelfde effect als de dierenoffers in het Heil… Diversen, 14-12-2010
Jodendom en voeding: eten en gezondheid volgens Maimonides

Jodendom en voeding: eten en gezondheid volgens Maimonides

In de Misjne Tora besteedt de Joodse wijsgeer en arts Maimonides (Rabbijn Mosje ben Maimon 1135-1204) aandacht aan de gezondheid van lichaam en geest. Hij doet dat in de Hilchot De'ot (de Regels van… Diversen, 16-11-2010
Jodendom en voeding: insecten en ongedierte in de Bijbel

Jodendom en voeding: insecten en ongedierte in de Bijbel

De Tora verbiedt het eten van insecten. Het gaat niet alleen om het insect zelf maar ook de etenswaren die de ongedierte bevatten. Dit impliceert dat bijna al het voedsel onderzocht moet worden op de… Diversen, 14-12-2010
Jodendom en voeding: vegetarisme  vegetarisch eten

Jodendom en voeding: vegetarisme vegetarisch eten

Vóór de Zondvloed aten de mensen alleen maar zaaddragende gewassen. En ook in de Messiaanse tijd zal geen vlees meer worden gegeten. Dit betreft de ideale situatie, hoewel de Tora nergens aangeeft dat… Diversen, 01-12-2010
Jodendom en voeding: vitaminen, biologisch voedsel, fastfood

Jodendom en voeding: vitaminen, biologisch voedsel, fastfood

Het slikken van vitaminen is erg populair hoewel sceptici waarschuwen voor overmatig gebruik. Ook stappen steeds meer mensen over op biologisch geteeld voedsel gebaseerd op de filosofie van Rudolf Ste… Diversen, 21-11-2010
Kasjroet: kosher voedsel - recepten uit de Joodse keuken

Kasjroet: kosher voedsel - recepten uit de Joodse keuken

Kasjroet (kosher voedsel) is een voorschrift in de Tora waar geen rationele verklaring voor wordt gegeven. De mens kan zich door middel van het Kasjroet geestelijk verheffen. Hij wordt minder slaaf va… Bereiding, 19-11-2007

Koosjer voedsel bereid door kenner van Joodse spijswetten

De Joodse spijswetten zijn zo gecompliceerd dat de voedselproductie niet door leken kan worden bereid. Een aantal basisproducten zoals vlees, kaas en brood geldt dat het in ieder geval alleen maar rit… Bereiding, 10-06-2009
Kosher eten: waarom scheiden van melk en vlees?

Kosher eten: waarom scheiden van melk en vlees?

"Kook geen bokje in de melk van zijn moeder" (Exodus 34:26). Dit verbod komt driemaal voor in de Tora. Eén van de belangrijkste en meest ingrijpende voedingsvoorschriften in de Joodse wet is het schei… Bereiding, 15-03-2009