Startpagina - Joods huwelijk en gezinsleven
Het gezinsleven speelt een belangrijke rol binnen het Jodendom. Het gezin vormt een microkosmos. Het gezin wordt ook gezien als de hoeksteen van de samenleving. Een samenleving kan alleen goed functioneren wanneer het gezinsleven goed is. Het gezinsleven begint bij liefde tussen man en vrouwen. Via gemeenschap kunnen zij kinderen verwekken. Deze kinderen dienen een goede opvoeding te krijgen om zo goed te kunnen functioneren binnen de maatschappij. Wanneer de dochter 12 jaar oud wordt is ze spiritueel volwassen (bat mitswa). Wanneer de zoon 13 jaar oud wordt is hij spiritueel volwassen (bar mitswa).
Joods huwelijk
Het huwelijk wordt in het Jodendom als heel belangrijk gezien. Man en vrouw worden weer één. Maar waarom trouwen we eigenlijk? Hoe vind je een partner? Hoe ziet een trouwerij eruit? En hoe hou je je huwelijk in stand?
Wie is je zielsvriend(in)?
Je staat voor de grootste beslissing in je leven. Wie is je zielsvriend(in)? Hoe vind je hem/haar? Hoe kan je er zeker van zijn dat dit de juiste is? En als dit je tweede keer is, is het de ruzie opnieuw waard? De tijdloze wijsheid van de Tora schijnt een licht op al deze vrouwen.
De bruiloft
Een traditionele Joodse bruiloft is een tapijt geweven met vele draden: bijbelse, historische, mystieke, culturele en wettelijke. De draden gaan meer dan 3800 jaar terug. Op kosmisch niveau leren onze wijzen dat elk huwelijk een herbevestiging is van het huwelijk tussen God en het Joodse Volk dat plaatsvond op de Berg Sinaï en dat de trouwdag een persoonlijke Jom Kippoer is, de heiligste dag uit iemands leven. Maar een huwelijk is ook een wettelijke transactie waarbij bruid en bruidegom een wederzijdse verbinding aangaan.
Het huwelijk
Je trouwdag maakt je één; het cultiveren van die eenheid is een levenslange inspanning. In deze special aandacht voor spirituele en praktische tips, de speciale mitswot van het huwelijk en het begrijpen van de spirituele infrastructuur van je relatie geopenbaard in de lessen van de wijzen en de kabbalistische meesters.
Seksualiteit en liefde binnen het Jodendom
Seks neemt een belangrijke plaats in binnen het Jodendom, doch is niet overheersend. In deze special kijk ik naar seks vanuit een religieus Joods standpunt. In deze tijd is de samenleving snel aan het verseksualiseren. Dit kan gevaren met zich meebrengen omdat seksualiteit een sterke macht is. Daarom is het goed op de hoogte te zijn van wat wel en niet is toegestaan op het gebied van seks, zodat deze Goddelijke energie op de juiste manier wordt toegepast en beheersbaar blijft.
In het Jodendom is seksualiteit niet iets vies of obsceen. Ook is het niet omringd door schaamte. Wel is het van belang dat het binnen het huwelijk plaatsvindt. Het doel ervan is, naast voortplanting, om de vriendschapsband tussen vrouw en man te versterken. Opvallend is dat veel aandacht wordt gegeven aan de vrouw voor wie seks een recht is. Er kan dan ook nooit sprake zijn van gedwongen seks.
In deze special wil ik aandacht geven aan seks en intimiteit in al zijn facetten: zowel de voortplanting (geslachtsbepaling, zwangerschap en geboorte) als het plezier. Alles binnen het kader van het huwelijk dat de eenheid van man en vrouw symboliseert. Ook besteed ik aandacht aan dating.
De visie van het Jodendom is uiteraard divers omdat er verschillende stromingen zijn. In mijn special lopen de verschillende visies door elkaar heen, hoewel ik het meeste aandacht besteedt aan het standpunt van de orthodoxie.
Zwangerschap en geboorte
Op de dag dat je geboren wordt begint de Goddelijke opdracht hier op aarde. Het lichaam is het voertuig van de ziel geworden. Dat je geboren bent is dan ook geen toeval. God bepaalt voor jou de opdracht. Het is echter aan de mens zelf om een biologische of spiritueel leven te leiden.
Wat is er zo geweldig aan je verjaardag? Was het niet comfortabeler in de baarmoeder? Met de dag dat je geboren werd, werd je een eigen persoon die niet afhankelijk meer is van zijn moeder. Je gaat een bijdrage leveren aan de wereld. Vandaar dat het belangrijk is je verjaardag te vieren. De volgende gewoontes zijn van belang:
- Denk na hoe het afgelopen jaar is geweest: wat ging goed en wat kon beter.
- Breng je leven naar een hoger niveau met een nieuwe mitswa (plicht).
- Geef wat extra voor liefdadigheid. Het beste is voor de ochtend- en middaggebeden. Valt je verjaardag op Sjabbat geeft dan de dag ervoor of de dag erna.
- Schenk meer aandacht aan gebeden. Zeg wat extra Psalmen op.
- Doe extra Tora-studie.
- Breng de dag met vrienden door en moedig hen aan betere Joden te worden. Dank God voor het leven.
Joodse opvoeding
Het goed opvoeden van kinderen staat in het Jodendom centraal. Hierbij is het van belang dat kinderen hun ouders eren. Volgens de Tora zijn ouders en kinderen gelijk qua mens, maar verschilt hun status. De ouder is de vertegenwoordiger van God op aarde. Daarom is het belangrijk dat kinderen leren om hun ouders goed te eren. Dit betekent immers dat ze God op een indirecte wijze eren. Tevens leidt een goede opvoeding tot een beter mens die goed weet om te gaan met andere mensen in de maatschappij.
Het belang van het eren van ouders
Het gebod om je ouders te eren staat in de tien geboden. Het staat bij de eerste vijf geboden waarbij het gaat om de relatie tussen God en mens. Waarom? Omdat een kind kan denken wanneer het slechte ouders heeft, dat God dan ook slecht is. Vandaar dat het belangrijk is dat ouders hun kind goed opvoeden.
Ouders eren is positief voor het kind in de omgang met andere mensen
Wanneer een kind leert om zijn ouders te eerbiedigen dan leert het later ook goed om te gaan met andere mensen. Dat is belangrijk voor het wederzijds respect. Wanneer een kind zich aardig gedraagt naar andere kinderen toe dan wordt het sneller in de maatschappij geaccepteerd en krijgt het minder snel moeilijkheden.
Tips om kinderen goed op te voeden
Er bestaan legio basale tips om kinderen goed op te voeden. Uitgangspunt is om de kinderen te leren de ouders te respecteren. Dat kan zijn door te helpen, goed te luisteren, etc. Van belang hierbij is dat ouders dit niet op een boze toon doen maar met liefde. Zo krijgt het kind het gevoel dat het in een veilige omgeving opgroeit.
Bar en Bat Mitswa
Een jongen verkrijgt zijn religieuze volwassenheid en wordt verantwoordelijk alle Tora wetten te vervullen op de leeftijd van 13 jaar. Een meisje krijgt die zelfde verantwoordelijkheid op een leeftijd van 12 jaar overeenkomstig haar vroegere volwassenheid. Op deze leeftijd verdienen jonge mannen en vrouwen de intellectuele volwassenheid door het onderscheid te maken tussen goed en fout en hun gedrag daarop af te stemmen.
Bar Mitswa: zoon van de plicht
Bar Mitswa betekent letterlijk 'zoon van de plicht' dat beschrijft dat de jonge man nu verantwoordelijk is om alle Mitswot (plichten) uit te voeren.
Bat Mitswa: dochter van de plicht
Bat Mitswa betekent letterlijk 'dochter van de plicht' dat beschrijft dat de jonge vrouw nu verantwoordelijk is om alle Mitswot (plichten) uit te voeren.
Bar en Bat Mitswa wordt gevierd met een ceremonie
Bar en Bat Mitswa wordt gevierd met een ceremonie. Voor de jongen betekent dit dat hij nu elke dag zijn tefillien (gebedsriemen) om moet doen behalve op Sjabbat en bepaalde feestdagen. Traditioneel worden jongens op de dag van hun Bar Mitswa opgeroepen om uit de Tora voor te lezen waarmee ze hun status als volwassen deelnemers in de gebeden reflecteren.